Skylttexter till informationsplatsen Grön oas vid Åre Östersund Airport, som handlar om artrikedom och biologisk mångfald på flygplatsens gräsmarker.

Texterna tar avstamp i resultaten av de naturinventeringar som har gjorts i området. I uppdraget ingick research, urval, granskning av underlag och textskrivande.

Läs om/lyssna på inslag om Grön oas på P4 Jämtland.

Ur skylttexterna:

Trolldomsväxt på kullen

På en höjd mitt ute på flygfältet växer den lilla ormbunken månlåsbräken. Den ser märklig ut med sin korta kraftiga stjälk och de perfekt formade små bladen. Förr sades den höra ihop med trolldom. Månlåsbräken är svår att upptäcka, det gäller att titta noga i gräset. Månlåsbräken trivs på flygplatsens öppna gräsmarker.

Den lilla muraren

Det bo den nordliga krukmakargetingen bygger liknar en liten lerkruka. Den sätts fast vid en stjälk på en solig och vindstilla plats. Här på flygfältet finns den nordliga krukmakargetingen mest i den norra delen. Honan lägger ett ägg i krukan, stoppar dit mat och stänger ingången.

En oväntad gäst från södern

Riddarskinnbaggen har aldrig hittats så långt norrut som på Åre Östersund Airport i Sverige tidigare. Det konstiga är att tulkörten, som riddarskinnbaggen helst lever på, inte finns här. Antagligen har den hittat en annan växt att äta, men vilken vet vi ännu inte.

Den svart-röda teckningen på ryggen påminner om ett riddarkors, därav namnet.

 

Dela:
Relaterade referenser