Ecocoms Väsenvandringar har varit ett återkommande och uppskattat inslag i Hovdala slotts sommarprogram. På uppdrag av Hässleholms kommun har Väsenvandringar genomförts i slottets omgivningar åren 2014-2016.

En Väsenvandring är ett spänningsfyllt äventyr för både stora och små. Under en timmes vandring i naturen får vandrarna stifta bekantskap med faunen Jord och gå på upptäcktsfärd längs vindlande stigar. På vägen väntar möten med troll och älvor, lärdomar om hur du väljer de rätta stigarna och hur du kan lära dig att Se, om du vågar tro dina ögon.

I Hovdala mötte deltagarna Jord vid kanten av Hovdalaån och efter en tur i den anrika parken som omger slottet fick de följa med på vandring över de omgivande åkrarna och ut i den vackra bokskogen, som är del av Hovdala och Mölleröd naturområde. På så sätt knyter vandringen samman slottets historiska kulturmiljö med det omgivande kultur- och naturlandskapet.

De dramatiserade vandringarna väcker nyfikenhet och lust att utforska och kompletterar klassiska naturguidningar genom att i första hand ge deltagarna en fängslande upplevelse av och i naturen. Med inspiration från den nordiska folktron väcker vi skogen till liv och låter dess väsen hjälpa besökarna att se på naturen med nya ögon.

Vandringarna vid Hovdala Slott genomfördes av Ecocoms upplevelseguider, Ylva Eriksson och Maria Annas.

 

”Ville bara säga ett STORT tack till Jord och hennes vänner! Vilken fantastisk upplevelse att få vara med om er väsenvandring. Den kommer att följa med oss i hjärtat så länge vi lever, både stora som små.”
– Linda & Jon Marin, Hovdala 2014

Dela:
Relaterade referenser